Beroepskwalificatie > Beroepsonderwijs

HBO

Curaçao telt 7 instellingen die hoger beroepsonderwijs aanbieden. Het aanbod opleidingen in de sectoren Zorg en Welzijn en Economie is groter dan het aanbod in de technische sector.
 
 
Bron: KBB 7 augustus 2013
 
Naam school Sector
Caribbean International University Economie - Zorg en Welzijn
CURISES Economie - Hospitality
HOGMA Zorg en Welzijn 
IFE Zorg en Welzijn 
New Horizon                           Zorg en Welzijn
St. Martinus University (faculty of medicine) Zorg en Welzijn 
UDC Economie 
UOC Techniek – Economie - Zorg en Welzijn

 

Wat houdt het HBO op Curacao in? Aan welke criteria dient de toekomstige HBO student te voldoen om toegelaten te worden in het Hoger Beroepsonderwijs?

HBO staat voor beroepsgericht onderwijs dat gevolgd mag worden na het behalen van een SBO 4,  Havo 5 of hoger diploma. De opleidingen leiden op voor een beroep (bijvoorbeeld: Verpleegkundige, Commercieel Medewerker,  Leraar Papiaments  etc.).

Het HBO is gericht op de theoretische en praktische voorbereiding tot het uitoefenen van beroepen waarvoor een hogere opleiding is vereist.

De opleidingen kunnen op twee manieren worden aangeboden, namelijk:

LW : De student brengt de eerste twee of  drie jaren  door op school en zal het laatste  jaar  of laatste twee jaren in de praktijk (BPV) aan de slag gaan.

WL: De student is werkzaam in de sector die aansluit bij zijn opleiding en zal meestal in de namiddag of avond naar school moeten.

Na het eerste jaar van de opleiding zal de student het “Propedeuse” moeten behalen. Dit is een “evaluatiemoment” voor het vervolg van de studie. Bij het behalen hiervan mag  de student de opleiding vervolgen. Bij het afronden van de studie en het behalen van het HBO diploma, mag de student de titel “Bachelor” (Bac) en de daarbij afgeronde opleidingscode voor zijn naam zetten.

De meeste LW studenten gaan na het behalen van de Bachelor opleiding hier op het eiland, werken. Meestal kunnen zij na het behalen van hun diploma, bij hun voormalige stage- bedrijf aan de slag gaan. Anderen kunnen, indien gewenst verder gaan met de opleiding Masters, mits de (vervolg) opleiding op Curaçao wordt aangeboden.

 


     
Developed with QwikZite (version 1.12)